BLOGIARTIKKELI

Näin suunittelet liiketoimintasi perustan

Oletko perustanut uuden yrityksen tai kaipaako brändisi kirkastusta? Olethan tehnyt strategisen pohjatyön hyvin, eli tiedätkö miksi teette, kenelle ja missä kilpailuympäristössä? Oletko suunnitellut tulevaisuuden vision ja tavoitteet huolellisesti ja mitattavasti? Heilimo Creativen Liiketoiminnan kehittäjän työkalu auttaa näiden asioiden pohtimisessa ja on hyvä pohja myös markkinointistrategian ja suunnitelman laatimiselle. Näin suunnittelet liiketoimintasi perustan, tilaa sähköpostiisi maksuton työkalu!  

Strategiatyökalu

Strategiatyön kymmenen tärkeintä

Huolellinen strategiatyö on olennainen asia yrityksen kilpailuetujen tunnistamisessa ja vahvistamisessa, kasvamisessa ja kehittymisessä sekä tulevaisuuden menestymisessä. 

 

1. Määritelkää unelma-asiakas ja varmistakaa, että koko henkilöstönne ymmärtää kenelle ensisijaisesti teette, miten ja miksi.

2. Tunnistakaa toimialanne tärkeimmät kilpailukeinot eli menestystekijät, joiden perusteella asiakkaat tekevät valintansa.

3. Tunnistakaa omat kilpailuetunne ja erottuvuustekijänne, ja sisällyttäkää strategiaanne toimenpiteitä, jotka vahvistavat näitä.

4. Fokusoikaa rohkeasti: keskittykää siihen, missä voitte olla huippuhyviä sen sijaan, että yrittäisitte palvella kaikkia.

5. Osallistakaa koko henkilöstö mukaan strategiatyöhön. Henkilökunta on sitoutuneempaa, kun se on ollut laatimassa strategiaa.

6. Kiteyttäkää strategiatyö helposti ymmärrettäväksi ja riittävän konkreettiseksi ja selkeäksi kaikille

7. Määritelkää mittarit, joilla juuri teidän onnistumistanne mitataan.

8. Seuratkaa strategian toimeenpanoa jatkuvasti. Konkretisoikaa strategian toteuttaminen käytännön tekemisen tasolle ja määritelkää vastuuhenkilöt strategian toteuttamiseen.

9. Päivittäkää strategiaa säännöllisesti. Strategian on mukauduttava kilpailijoiden, markkinatilanteen ja asiakaskäyttäytymisen muutoksiin ja oltava joustava, jotta onnistuminen on mahdollista.

10. Uskaltakaa visioida tulevaisuuteen riittävän pitkälle –  ja olkaa rohkeita ja luovia! 

Esimerkkejä konkreettisista tavoitteista

Jokaisella organisaatiolla tulisi olla strategisia tavoitteita, muitakin kuin olemassaolon säilyminen. Näiden tavoitteiden on hyvä olla mahdollisimman konkreettisia ja mitattavissa olevia. Tällaisia tavoitteita voisivat olla vaikkapa:

  • ”Olemme toimialamme halutuin työpaikka.”
  • ”Kasvatamme keskikaupan kokoa vähintään 5 % vuoden 2025 loppuun mennessä.”
  • ”Saavutamme 25 % markkinaosuuden kotimaisilla markkinoilla kahden seuraavan vuoden aikana.”
  • ”Laajennamme toimintaamme Euroopan markkinoille vuoteen 2027 mennessä.”
  • ”Luomme kolme uutta koulutuskokonaisuutta tämän vuoden loppuun mennessä.”
  • ”Investoimme 20 % liikevaihdosta tutkimukseen ja tuotekehitykseen vuoteen 2028 mennessä.”
  • ”Siirrymme täysin kierrätettäviin tuotepakkauksiin ensi vuoden loppuun mennessä.”
  • ”Lisäämme työntekijöiden hyvinvointia niin, että tyytyväisyysindeksi nousee 4,2:een vuoteen 2026 mennessä.”
 
Strategisia tavoitteita kannattaa asettaa vain muutama kerralla, jotta niiden toteuttaminen on realistista. Tavoitteiden toteuttaminen edellyttää selkeää toimintasuunnitelmaa, vastuuhenkilöitä ja säännöllistä seurantaa. On tärkeää jakaa tavoitteet konkreettisiksi askeliksi, varmistaa resurssit ja mitata edistymistä säännöllisesti. Lisäksi strategian on oltava joustava – jos olosuhteet muuttuvat, suunnitelmaa tulee tarvittaessa päivittää.

Pienenkin yrityksen kannattaa tehdä liiketoiminnan perussuunnittelu mahdollisimman hyvin. Tilaa tästä Heilimo Creativen Liiketoiminnan kehittäjän työkalu, ja hyödynnä sitä ajattelusi tueksi! Autan myös mielelläni brändisi kehittämisen ja markkinoinnin suunnittelun kysymyksissä. Varaa maksuton kartoitus!

 

Lue myös vinkkini markkinointistrategian ja markkinointisuunnitelman tekemiseen!

 

TÄSTÄ SE LÄHTEE

Ota yhteyttä!