BLOGIARTIKKELI
Julkaisun konseptin suunnittelu on kokonaisvaltaista brändityötä
Julkaisu on oma itsenäinen brändinsä tai osa esimerkiksi yrityksen brändiä. Lehden konseptin suunnittelu on kokonaisvaltaista työtä: visuaalisuuden tulee sekä tukea brändiä että auttaa lukijaa hahmottamaan sisältöä ja navigoimaan sen parissa. Julkaisusuunnittelu on siksi myös eräänlaista käyttöliittymäsuunnittelua.
Visuaalisia ilmeitä kohderyhmän mukaan
Julkaisun graafinen suunnittelu lähtee kohderyhmän eli tässä tapauksessa lukijan tuntemisesta. Myös sillä on tietysti merkitystä, missä visuaalisessa viitekehyksessä liikutaan, mikä on julkaisun genre. Yritysjulkaisut näyttävät yleisesti tietynlaisilta, harrastelehdet tai yleisaikakauslehdet omanlaisiltaan, vaikkakin ne voivat tietoisesti lainata toisiltaan. Hyvä aikakauslehden suunnittelija tunnistaa näitä genrejä ja osaa käyttää niitä työkaluinaan valitessaan visuaalisia elementtejä, jotka vievät lukijan halutunlaiseen tunnelmaan.
Esimerkiksi yrityksen, joka myy vaikkapa naistenvaatteita kannattaa viitata asiakaslehtensä ulkoasussa naisten muotilehtien maailmaan antaakseen lukijalle tunteen, että lehti tarjoaa muutakin lisäarvoa kuin mainostamista. Niin asiakaslehden kuin yleisaikakauslehden tulee tarjota lukijalleen sekä hyötyä että viihdettä.
Kohderyhmän kartoittamisessa ja julkaisun ulkoasun suunnittelussa on etenkin konseptiuudistusten kohdalla hyvä muistaa olemassa olevan lukijakunnan lisäksi myös potentiaaliset kohderyhmät, eli ne ihmiset, joita lehden sisältö voisi myös kiinnostaa, mutta jotka eivät vielä ehkä tunnista lehteä omakseen. Usein visuaalisen uudistuksen myötä pyritään herättämään entistä laajemman kohderyhmän huomio unohtamatta olemassa olevaa uskollista lukijakuntaa.
Julkaisun visuaalisuuden tulee auttaa lukijaa
Ulkoasusuunnittelu ei saa olla ”kakun koristelua”, vaan visuaalisilla elementeillä tulee aina olla lukemista ja hahmottamista helpottava funktio. Erityisesti julkaisussa, jossa on paljon painavaa asiantuntijasisältöä, joka edellyttää lukijalta hieman enemmän perehtymistä on tärkeää pyrkiä ohjaamaan navigointia sisällön parissa ja helpottamaan informaation omaksumista. Visuaalisuus ja tekstisisältö eivät ole koskaan toisistaan irrallisia elementtejä, vaan aikakauslehden visuaalisuuden tulee olla tiukasti sidoksissa tekstiin. Tämän kokonaisuuden rakentamista kutsutaan paketoinniksi.
Julkaisugraafikolla on hyvä olla vahva ymmärrys tekstistä ja luettavuudesta. Hyvässä julkaisusuunnittelussa lukijalle tarjotaan niin sanottuja entry pointeja eli visuaalisia kohtia, jotka silmä helposti poimii ja joiden kautta lukija pääsee sukeltamaan tekstiin sisälle. Tällaisia elementtejä ovat esimerkiksi väliotsikot, listaukset, nostot, kainalojutut ja laatikot, viivat, nuolet sekä erilaiset muut tekstipintaa rikkovat ja rytmittävät elementit.
Myös gridiä eli lehden sommittelupohjaa kannattaa hyödyntää sisällön jaotteluun ja rytmittämiseen. Hyvin rakennetussa gridissä sivun marginaalien ja muun tyhjän tilan käytöllä sekä sommittelun rytmillä voi luoda hyvinkin ilmeikkäitä lopputuloksia ja esimerkiksi keventää taiton yleisilmettä helpommin lähestyttäväksi.
Ratkaisevassa asemassa on toki myös tekstin editointi niin, että tekstien pituudet ovat tasapainossa käytettävissä olevaan tilaan nähden ja se, että tekstin rakenne tarjoaa riittävästi levähdyspaikkoja ja sisääntulokulmia aiheen pariin.
Heilimo Creative on julkaisusuunnittelun ja journalismin asiantuntija!